fredag 28 december 2007

Suggestivt skärgårdsdramaMannen på Trinisla
Jerker Virdborg
Norstedts 2007
257 sidor

Jerker Virdborg debuterade med novellsamlingen Landhöjning två centimeter per natt 2001. Mannen på Trinisla är hans tredje roman. Den utspelar sig under ett tryckande hett sommardygn på den bohuslänska ön Trinisla. Vi får följa systrarna Lina och Anne, vars far ligger och deppar i familjebåten. I bakgrunden spökar skilsmässan från modern och ett eventuellt tablettmissbruk. Johan och Petra är ett par med problem. Johan springer runt på ön och bränner sig i solen. De kommunicerar knappt, och när de gör det är det mycket fåordigt med tusentals saker som ligger osagda mellan orden. Samtidigt får ön besök av en mystisk man i en båt med röda segel. Hans båt är vare sig gjord av plast, metall eller trä. Upplagt för konflikter alltså.

Det som är den här bokens största styrka är samtidigt den största svagheten. Jag pratar om miljöbeskrivningarna. Det är minutiöst beskrivet hur huvudpersonerna ränner omkring på ön, vad de ser, hur de upplever sol och vind och vatten. Detta skapar en enorm närvarokänsla som jag bara kan applådera Virdborg för, oavsett om det är medvetet eller ej. Samtidigt blir det väldigt tjatigt och enerverande att läsa alla dessa beskrivningar av berg, klippor, raviner, träd, miljö. Det är helt klart tålamodstestande, men samtidigt belönande för den som anstränger sig. Jag upplevde inte romanen som lättläst. Däremot så pass suggestiv och, i brist på bättre ord, mystisk att jag helt klart skulle rekommendera den.

Här och där i boken dyker faktaavsnitt om skärgård, djurliv och annat upp. Dessa tycker jag inte var relevanta i förhållande till berättelsen och hade helt klart kunnat utelämnas. Men trots det är historian fängslande, när man väl kommit in i den. Detta trots att det knappast är en actionbetonad berättelse, utan en där det viktiga ligger i sekunden, tillfället, stämningen. Jag kommer att kika närmre på Virdborgs tidigare och kommande alster, den saken är klar.

Inga kommentarer: