måndag 10 december 2007

Steven Millhauser: Konstruktör av riken
Den amerikanske författaren Steven Millhauser är inte speciellt känd i Sverige. I USA är han mest känd för att ha vunnit Pulitzerpriset 1997 för sin roman Martin Dressler: The Tale of an American Dreamer. Men han har skrivit mer än så, och till min glädje till stor del i det korta formatet. Millhausers berättelser är ofta miniatyrkonstruktioner i stil med de ryska dockorna, eller kinesiska askarna. Så beskriver exempelvis titelnovellen i samlingen The Barnum Museum ett museum, sal för sal, med alla de fantastiska utställningsföremål som finns där. Hade det varit ett museum vilket som helst hade det blivit tråkigt, men i Millhausers världar får föremålen magiska egenskaper. Så har majoriteten av hans berättelser starka drag av magisk realism och surrealism. Där finns smältande människor, flygande mattor, ett varuhus som innehåller hela världen och andra fantastiska saker. Men Millhauser glömmer aldrig bort människorna som befolkar dessa världar; för dem ter sig omgivningen magisk, som för läsaren.


Det är berättelsen "Eisenheim the Illusionist" från The Barnum Museum som ligger till grund för filmen The Illusionist med Edward Norton och Paul Giamatti. Den är på något sätt representativ för Millhausers författarskap. Det handlar om magi, askar inuti askar, små världar, under i vår egen verklighet, utan att det förekommer drakar, riddare i epos som sträcker sig över femton böcker. Tråkigt nog har Steven Millhauser ännu inte översatts till svenska.

I februari 2008 kommer hans nya novellsamling Dangerous Laughter. Behöver jag säga att den står högt uppe på min "att skaffa-lista"?


ROMANER
Portrait of a Romantic (1977)
Edwin Mullhouse: The Life and Death of an American Writer 1943-1954, by Jeffrey Cartwright (1979)
From the Realm of Morpheus (1986)
Martin Dressler: The Tale of an American Dreamer (1996)
Enchanted Night (1999)

NOVELLER
In The Penny Arcade (1985)
The Barnum Museum (1990)
Little Kingdoms: Three Novellas (1993)
The Knife-Thrower and Other Stories (1998)
The King in the Tree: Three Novellas (2003)
Dangerous Laughter: Thirteen Stories (2008)

2 kommentarer:

Mårten sa...

Jag gillar verkligen pulitzerprisvinnarna - det är ofta mycket läsvärda romaner tycker jag. Hans prisvinande roman kan nog vara värd att kolla upp. Ytterligare en spännande författare som inte översatts... de svenska förlagen är för dåliga på det alltså!

Mårten sa...

var är länken - en mycket bra fråga! Måste ha lagt dit den utan att spara eller något.. skitskumt. Lägg till den på nytt!